Wat bezielt je?

Ingeborg-ChristenUnie blog 5 februari - Onze Lieve Vrouwe.jpeg
Ingeborg Dijkstra-Verbeek.jpeg
Door Ingeborg Dijkstra-Verbeek op 9 februari 2022 om 20:30

Wat bezielt je?

Afgelopen zaterdag (5 februari 2022) zijn we tijdens onze luistertour in gesprek gegaan met Monseigneur Jan Vries, pastoor van de Onze Lieve Vrouwebasiliek en parochie Sint-Pieter in Maastricht. We zagen direct dat de prachtige basiliek een grote aantrekkingskracht heeft op jong en oud. Veel mensen kunnen er niet langslopen zonder er even binnen te gaan. En terecht!

Wij ontmoetten pastoor Vries in de parochie, waar we ook onze ogen uitkeken. Prachtige kunst, oude muziekboeken en mooi meubilair: een oase van rust, midden op het Onze Lieve Vrouwenplein, waar de terrassen vol zaten vanwege de heerlijke zon en mooie omgeving.

Wat ons echter het meest raakte, waren de open houding en kwetsbare vragen van de pastoor zelf. De katholieke kerk is aan het vergrijzen en het is een uitdaging om jonge gezinnen en jongeren actief betrokken te houden. Daarnaast hebben we ook gesproken over onze zorgen om de ontwikkelingen in de samenleving en deelden we onze gezamenlijke ideeën erover.

Zowel letterlijk als figuurlijk is het mogelijk om midden in de duisternis toch de lichtpuntjes te blijven zien en/of te zijn. Onze ontmoeting van zaterdagmiddag is daar een mooi voorbeeld van! De vraag die pastoor Vries graag stelt is: ‘Wat bezielt je?’ Of anders gezegd: ‘Waar word je enthousiast van?’ Een mooie vraag, waar we graag met anderen over in gesprek gaan, zowel in de kerk als daarbuiten.

Labels: , ,